Zorlu Enerji Pakistan’da elektrik satışına başladı

Tamamı IPEK energy tarafından geliştirilmiş olan Zorlu Enerji Grubu şirketlerinden Zorlu Enerji Pakistan’ın, 144 milyon dolar yatırım maliyeti ile Pakistan Jhimpir’de kurduğu 56,4 MW gücündeki rüzgar santrali, üretime geçti. Güvenilirlik testleri de başarı ile tamamlanan Santral, Pakistan Ulusal İletim ve Dağıtım Şirketi’ne (NTDC) ticari elektrik satışına başladı.

Pakistan’ın ilk rüzgar santralı özelliğini taşıyan proje, yılda 159 bin MWh elektrik üreterek, ülkenin yenilenebilir enerji kurulu gücünün artışında ve enerjide dışa bağımlılığının azalmasında önemli bir rol oynayacak.

„Pakistan’ın uluslararası yatırımla hayata geçen ilk rüzgar santralinde bir Türk şirketin imzasının yer alması, iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarını daha da güçlendiriyor.“ diyen Sinan Ak söyle devam ediyor: „Santralimizde üretimi etkileyebilecek risklere karşı Pakistan devletinin teminatını almış olmamız da bize duyulan güvenin önemli bir göstergesi. Pakistan Rüzgar Santralimizin kapasitesini 300 MW’a kadar yükseltme opsiyonuna sahibiz. Önümüzdeki dönemde sektörümüz açısından önemli bir büyüme potansiyeline sahip olan Pakistan’da yatırımlarımızı artırmayı değerlendiriyoruz“.

Üretilecek temiz elektrik ile her yıl yaklaşık 350 bin hane halkının aydınlanması sağlayacak olan bu proje aynı anda  2011 yılının son çeyreğinde IFC, Asya Kalkınma Bankası, ECO Ticaret ve Kalkınma Bankası ile Habib Bank Limited ‚den temin edilen 111,1 milyon dolarlık kredi anlaşması için Project Finance Magazine tarafından 2011 yılında, „Ortadoğu’nun En İyi Yenilenebilir Enerji Finansmanı Ödülü“ne layık görülmüştü.

 

Lisanslı güneş enerjisi üretimi yapmak isteyen yatırımcıların EPDK’na başvuruları bugün başlıyor.

Güneş enerjisine dayalı, toplam kurulu gücü 600 MW olacak üretim tesisleri için, üretim lisansı başvuruları 14 Hazirana kadar sürecek.
EPDK, bu yıl için yaklaşık 1.2 milyar liralık başvuru bekliyor.

İttifak Holding’den 500 kW GES

İttifak Holding, bireysel başarıların kurumsal başarıya dönüşmesinin güzel bir örneğidir. On binlerce iştirakçi, binlerce tedarikçi ve çalışanın el birliğiyle oluşturduğu gelişmiş ve yerleşmiş kurumsal kültürü ile çağın gerektirdiği teknoloji ve bilgi birikimini yakalamış, finansal ve sektörel başarılarını sürekli hale getirmiştir. İttifak`ın saygın ve güvenilir markaları başta Türkiye`de olmak üzere dünyanın dört bir yanında pazar sahibidir.
İttifak Holding başarısını bir adım daha öteye götürerek Kadınhanı’nda IPEK energy tarafından 500 kWp kapasiteli güneş enerji santralını anahtar teslim kurdurma kararı almıştır. Bir ilke daha imza atan İttifak Holding, Kadınhanı’nın ilk güneş enerji santralini hayata geçirerek Konya ve çevresindeki yatırımcılara yol gösterici olacaktır.
Tesis ile ilgili ön izin daha önce MEDAŞ tarafından verilmiş ve IPEK energy tarafından yürütelecek olan nihai izin ve onaylar için de süreç başlamış oldu.
IPEK energy olarak İttifak Holding’den 500 kW güneş enerji santralinin anatar teslim yapımı ile görevlendirilmiş olamanın grurunu yaşıyoruz.

IPEK energy’nin gelistirmis oldugu Zorlu Enerji’nin Pakistan’daki santrali 2013’de faaliyete geçiyor
Zorlu Enerji Pakistan’a ait, Pakistan rüzgar santralinin finansman kapanışı, İslamabad’da yapılan bir törenle gerçekleşti. Törene Pakistan Su ve Enerji Bakanı Raja Pervaiz Ashraf, Türkiye’nin İslamabad Büyükelçisi Mustafa Babür Hızlan ve Zorlu Enerji Grubu yetkilileri katıldı.

Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, yaptığı açıklamada, Pakistan’ın ilk rüzgar santralinin inşasında kullanmak üzere, Uluslararası Finans Kurumu IFC, Asya Kalkınma Bankası, ECO Ticaret ve Kalkınma Bankası ve Pakistan’ın  en büyük özel bankalarından Habib Bank Limited’den alınan toplam 111,1 milyon ABD Doları tutarındaki kredinin finansman sürecinin tamamlanmasıyla santralin inşasının hız kazanacağını söyledi.

Pakistan’ın Jhimpir eyaletindeki 56,4 MW kapasiteli santralin 2013 yılında üretime geçmesi hedefleniyor. Ülkenin yüksek potansiyele sahip Gharo – Keti – Bandar – Hyderabad rüzgar koridorunda inşası devam eden santral, tam kapasite olarak faaliyete geçtiğinde yaklaşık 160 MW/saat elektrik üretecek. Toplam maliyeti 158,7 milyon dolar olan santralin 6 MW kurulu güce sahip ilk fazı 2009 yılında üretime geçmişti. Sinan Ak, konuşmasında, santralin ikinci faz çalışmalarında kullanılacak 28 adet Vestas V90 model türbinin İspanya’dan sevkedilen ilk partisinin Haziran ayının ilk yarısında sahaya ulaşacağını belirtti.

Sinan Ak, uluslararası güçlü finans kuruluşları ile yürütülen bu finansman sürecinin, 2011 yılında, Euromoney Uluslararası Yayın Grubu’nun ekonomi dergisi Project Finance tarafından  “2011 Ortadoğu’nun En İyi Yenilenebilir Enerji Finansmanı Ödülü”nü aldığına dikkat çekti ve “Bu ödül, finansman sürecinde sağlanan güçlü ve uyumlu işbirliğinin önemli bir göstergesidir” dedi.

Sinan Ak, konuşmasında, 2011 yılında, Pakistan Ulusal İletim ve Dağıtım Şirketi ve Pakistan Alternatif Enerji Geliştirme Kurulu ile imzaladıkları Enerji Satış ve Uygulama Anlaşması’na da değindi. Ak, bu anlaşma ile santralin 20 yıllık elektrik satış garantisini sağlamanın yanı sıra mevzuat değişikliği ve rüzgar hızındaki olası değişiklik gibi üretimi etkileyebilecek risklere karşı da Pakistan devletinin teminatını aldıklarını belirtti. Ak, “Zorlu Enerji olarak, dost ve kardeş ülke Pakistan’ın ilk rüzgar santrali ile ülkenin enerji arz güvenliğine katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Zorlu Enerji, Pakistan’ın ilk rüzgar santralinin inşasında kullanmak üzere toplam 111,1 milyon dolar tutarında kredi sağladı.

İSTANBUL – Zorlu Enerji, Uluslararası Finans Kurumu’ndan (IFC) 38,1 milyon dolar, Asya Kalkınma Bankası’ndan 36,8 milyon dolar, ECO Ticaret ve Kalkınma Bankası’ndan 20 milyon dolar ve Pakistan’ın özel bankalarından olan Habib Bank Limited’den 16,2 milyon dolar olmak üzere toplam 111,1 milyon dolar tutarında bir kredi anlaşması imzalandığını bildirdi.

Zorlu Enerji’den yapılan yazılı açıklamada, 56,4 MW güce sahip olacak rüzgar santralinin, tam kapasite üretime geçmesiyle yılda 159 MW/saat elektrik sağlayarak Pakistan’ın yenilenebilir enerji kurulu gücünün artışında ve petrolde dışa bağımlılığının azaltılmasına önemli rol oynayacağı kaydedildi.

Toplam maliyeti 158,7 milyon dolar olan projenin santral inşasının, uluslararası finans kuruluşlarından sağlanan kredi ile hız kazanacağı vurgulandı.

Zorlu Enerji Genel Müdürü Arif Özozan, 20 yıl süreyle Pakistan’a elektrik sağlayacak santralin 2012 yılında devreye girmesini planladıklarını bildirdi.

———

IPEK energy “Zirvedekiler” Kitabında tanıtıldı

19.09.2011/BERLIN: Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) geçtiğimiz gün Alman Odalar Birliği DIHK ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TOBB ile birlikte Berlin’de Türk-Alman İş-Forumu’nu gerçekleştirdi.
TD-IHK Başkanı Dr. Rainhardt Freiherr von Leoprechting ana programı onur konukları olan Federal Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ve iki ülkenin ekonomi, bilim, siyaset ve medya çevrelerinden 700’e yakın katılımcıyı selamlayarak başlattı.
Programda yer alan diğer konuşmacılar DIHK Başkanı Prof. Dr. Hans Heinrich Driftmann ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisacıklıoğlu oldular.

Bu etkinlikde içerisinde IPEK energy’nin de yer aldığı „Zirvedekiler“ kitabı Cumhurbaşkanlarına takdim edildi. Türk-Alman İş Gücü Anlaşmasının 50. yıl dönümü bağlamında hazırlanan kitap, Federal Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF) tarafından teşvik ediliyor. Dr. Florian Langenscheidt ve TD-IHK Başkanı Dr. Rainhardt Freiherr von Leoprechting tarafından yayınlanan kitap Almanya’da kendi yollarını çizmiş olan 100 kadar Türk kökenli girişimci ve bilim insanının başarı öykülerini anlatıyor.

———

Asya Kalkınma Bankası (ADB) den Zorlu Enerji’ye 36,80 milyon $’lık kredi

Asya Kalkınma Bankası’ndan Zorlu Enerji’ye Pakistan’da Rüzgar enerjisinde kullanılmak üzere 36,8 milyon $’lık kredi verilecek. Kredinin Pakistanda IPEK energy tarafından geliştirilmiş olan 56.4 MW rüzgar enerjisi çiftliği projesinde kullanılmak üzere verileceği planlanılmaktadır. Projenin ilk etabı olan her biri 1.2 MW lık 5 türbin 6 MW olarak , özkaynak ile finanse edilerek tamamlanmış ve Nisan 2009′dan bu yana yerel bir dağıtım şirketine iletilmişti.
Asya Kalkınma Bankası’nın internet sitesinde yer alan açıklamada kredinin 12 yıl vadeli olacağı ifade edildi.

———————————

Pakistan Rüzgarına Türk Damgası

IPEK energy tarafindan geliştirilmiş ve dizayn edilmiş olan Zorlu Enerji Grubu’nun rüzgar projesi, Pakistan’ın ilk rüzgar santrali olma özelliğini taşıyor.

Zorlu Enerji Grubu’nun Pakistan’ın güneyindeki Thatta şehrinin Jhimpir bölgesinde yapımı süren rüzgar santralinin 1,2 MW’lık ilk türbini 19 Nisan 2009 Pazar günü santral bölgesinde yapılan devası bir törenle üretime başladı. Zorlu Enerji Grup Başkanı Murat Sungur Bursa, ulusal ve yenilenebilir enerji kaynağı ile üretim yapan, bu nedenle enerji alanındaki bağımsızlığın önemli bir adımı olan Pakistan’ın ilk rüzgar santralini kurmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Zorlu Enerji Grubu’nun Pakistan’ın güneyindeki Thatta şehrinin Jhimpir bölgesinde yapımını sürdürdüğü 50 MW kapasiteye sahip olacak rüzgar santralinin toplam 4,8 MW kurulu güce sahip ilk dört türbini tamamlandı. Santralin 1,2 MW kapasiteye sahip ilk türbini 19 Nisan Pazar günü santral bölgesinde yapılan bir törenle devreye girdi. Törene Pakistan Başbakanı Yusuf Raza Gilani, Su ve Enerji Bakanı Raja Pervez Ashraf, Pakistan Alternatif Enerji Düzenleme Kurulu Başkanı Arif Allaudin ile Federal ve Sindh eyalet yönetiminden çok sayıda yetkili katıldı. Törende Türkiye Büyük Millet Meclisi Enerji Komisyonu Başkanı Dr. Soner Aksoy da yer aldı. Pakistan Başbakanı Yusuf Raza Gilani törende yaptığı konuşmada, Pakistan’ın büyük bir enerji darboğazına doğru ilerlediğini, ülkenin dışa bağımlılığını azaltmak için önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık vereceklerini söyledi. Gilani, Pakistan enerji sektörü için sürdürülebilir ve kaliteli enerji arzının öncelik taşıdığına dikkat çekti ve bu noktada rüzgar enerjisinin umut verici bir kapasiteye sahip olduğunu belirtti. Yusuf Raza Gilani, Zorlu Enerji’nin Pakistan’ın ilk rüzgar santralini kurarak sektörde yeni bir sayfa açtığını sözlerine ekledi. Zorlu Enerji Grup Başkanı Murat Sungur Bursa, 162 milyon nüfusa sahip Pakistan’ın büyüyen nüfus ve gelişen sanayi ile birlikte enerji üretiminde %30 enerji açığı bulunduğunu, ülkenin enerji ihtiyacını karşılamak konusunda destek verecek bu projenin iki ülke arasındaki işbirliğini ve dostluğu daha da pekiştireceğinin altını çizdi. Murat Sungur Bursa, yerel ve yenilenebilir bir kaynak olduğu için, termik yöntemlerden daha ucuza üretim sağlayan rüzgar enerjisinin kapasitesini artırmak için projenin kurulu gücünü 300 MW kapasiteye kadar genişletmeyi amaçladıklarını bildirdi. Törende yapılan konuşmaların ardından, Türkiye Büyük Millet Meclisi Enerji Komisyonu Başkanı Dr. Soner Aksoy’un da aralarında bulunduğu heyet, rüzgar santralinin açılışı anısına hazırlanan plaketin örtüsünü açtı. TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Aksoy, Zorlu Enerji Grubu’nun gerçekleştirmekte olduğu rüzgar santrali projesini, Pakistan’da ilk olması açısından cesur ve başarılı bir proje olarak nitelendirdi. Soner Aksoy, yenilenebilir enerji kaynağına dayanan bu projenin örnek bir yurtdışı yatırımı olduğunu ve bu projeyi başka yatırımların izlemesini dilediğini ifade etti.

—————————–

Zorlu Enerji Grubu’nun (www.zoren.com.tr) yapımını sürdürdüğü Pakistan’ın ilk rüzgar enerji santralinin 1.2 MW’lık ilk türbini, 3 Aralık 2008 Çarşamba gün Sind eyaletinin Jamphir bölgesinde yapılan bir törenle dikildi. Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa törende yaptığı konuşmasında, Pakistan Alternatif Enerji Geliştirme Kurulu’na Zorlu Enerji’ye verdiği destek için teşekkür etti. Bursa,  işbirliği içinde olunan tüm kurumların yardımlarının ve deneyimlerinin proje sürecini kolaylaştırdığını sözlerine ekledi. IPEK energy tarafindan gelistirilmis ve dizayn edilmis olan Zorlu Enerji Grubu’nun projesi, Pakistan’ın ilk rüzgar santrali olma özelliğini taşıyor. Proje, her biri 1.2 MW’lık 5 türbinin dikilmesiyle tamamlanacak ilk faz çalışmaları sonucunda 6MW’lık kapasiteye sahip olacak ve 20.000 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak. İkinci faz çalışmalarıyla birlikte rüzgar santralinin kapasitesi 50 MW’a ulaşacak. Zorlu Enerji Grubu,  kurulu gücünü 300 MW’a yükseltmeyi planladığı santralin ikinci fazının tamamlanmasıyla birlikte Pakistan’da yılda 149 GWh elektrik üretecek. Zorlu Enerji 2006 yılında, Pakistan Alternatif Enerji Geliştirme Kurulu (AEDB) ile imzaladığı anlaşma sonrası çalışmalarına başladı. Zorlu Enerji, İmzalanan anlaşmaya göre bölgede santral kurma ve 20 yıl süre ile elektrik üretme hakkına sahip oldu. Zorlu Enerji’nin diğer yatırımlarında da olduğu gibi bu projede de yapım işlerini Zorlu Endüstriyel, uzun dönem işletme bakım hizmetlerini de Zorlu O&M üstlenecek.